Napelemmel a bolygónk védelméért

Szponzorált tartalom

A napelem kíméli a környezetet

Ha lakásunkat háztartási eszközökkel szeretnénk felszerelni, a vásárlásnál alapvető kritérium a környezetbarát energiafelhasználás. Továbblépve és ezt szem előtt tartva, otthonunk energia ellátásának megoldásaként ma már lehetőségünk van napelem, más néven fotovillamos elem telepítésére. Mire is képes ez a rendszer tulajdonképpen?

Egyszerű magyarázattal élve arra, hogy az elektromágneses sugárzást, vagyis a napfényt közvetlenül villamos energiává alakítsa az elem pólusainak köszönhetően. A napelemek kereskedelmi forgalomban elérhető legelterjedtebb típusai a kristályos (mono és poly), valamint a vékonyréteg (vékonyfilm-rétegű) elem.

A legmagasabb hatásfokkal, a tapasztalatok szerint a monokristályos felépítésű bír, a legújabb és legolcsóbb pedig a vékonyfilm-rétegű. A rendszer fő tartozékai a fent említett napelem és az inverter. Ez utóbbi egy átalakító, ami a háztartásunknak felhasználhatóvá alakítja a panelekből érkező áramot. Egy ilyen rendszer telepítésével biztosítottá válik, hogy környezetbarát módon intsünk búcsút a villanyszámláknak.